טיפול בטראומה

טראומה מהי?


"הטראומה הנפשית היא אסונו של חוסר האונים. בזמן התרחשותה הנפגע עומד חסר ישע לנוכח כוח חזק ממנו. כאשר כוח זה הוא כוח טבע אנחנו מדברים על אסונות. כאשר הוא כוחו של אדם אחר, אנחנו מדברים על מעשי זוועה.
האירועים הטראומטיים ממוטטים את מערכות הטיפול הרגילות המעניקות לאדם הרגשת שליטה קשר ומשמעות".
("טראומה והחלמה" ג'ודית לואיס הרמן)

הטראומה בהגדרתה היא חשיפה או קורבן לאירוע הנחווה בעיננו כאירוע מסכן חיים. הטראומה היא סובייקטיבית המבוססת על מבנה האישיות ועל החוסן האישי שקדם לאירוע הטראומטי.

היות והחוויה הינה סובייקטיבית הסימפטומים הינם אוניברסאליים ויחד עם זאת אין בהכרח שכלל הסימפטומים יופיעו לעיתים הופעת סימפטום אחד או שניים יכולים להעיד על הימצאותה של טראומה.

סימפטומים נפשיים נפוצים בעולם הטראומה: ניתוק (דיסוציאציה), חרדה ודכאון, פיצול, התקפי זעם, פלאשבקים, סימפטומים גופניים נפוצים: נדודי שינה, דופק מואץ, התפרצויות זעם, עייפות וקשיי ריכוז.


הטיפול בטראומה מתמקד בהפחתת הסימפטומים לרמה סבירה ובעיקר נשלטת וכן בעיבוד סיפור הטראומה עצמו יחד עם הרגשות העזים הנלווים אליו. בטיפול בטראומה אני משלבת כלים מעולמות שונים כגון
CBT (Cognitive Behavioral Therapy), ו- EDT (Experiential Dynamic Therapy) המאפשר חיזוק חוסן פנימי והתמודדות מיטבית עם הטראומה והשלכותיה. 


הטיפול יכלול אבחון רב ומקיף אשר יתמקד בהשלכותיה של הטראומה על חייו של המטופל על תפיסותיו המחשבתיות, תחושות גופניות ואמונות. במהלך שלב זה יועברו למטופל מספר שאלונים על מנת להבין היטב את מצבו של המטופל.
בשלב הבא יגדיר המטופל מטרה שאליה נמקד את הטיפול ובהתאם אליה תבנה תכנית טיפול פרטנית.


מהלך הטיפול יכלול תהליכים עמוקים אשר יעבדו על תכנים לא מודעים יחד עם מנגנוני שינוי התנהגות לצורך ביסוס דפוסי התנהגות חדשים.


לאורך הטיפול תערך בדיקה לגבי התקדמות בטיפול בירור קשיים נוספים ודיוק מטרות נוספות אם יידרש.


הטיפול בטראומה יעשה בעדינות ורגישות רבה ובהתאם לקצב ההתקדמות של המטופל. 

Share by: